Značajke parazitskih bolesti u čovjeka

Paraziti – tako se zove jedan od najčešćih grupa zaraznih bolesti. Danas je poznato reda 300 parazita, koji predstavljaju opasnost za čovjeka, uključujući i smrt. Na području europskog kontinenta – to je samo nekoliko desetaka parazita (medicinski naziv – helminthiasis, crv zarazu).

Najveći dio relevantnih za osobe parazita rasprostranjena u zemljama s tropskim i suptropskim klimatskim i niske razine društveno-ekonomskog razvoja i zdravstvene kulture.

Nego opasni paraziti

nego opasni paraziti

Paraziti u ljudskom tijelu može utjecati na gotovo svaki sustav tijela. Stupanj oštećenja ovisi o vrsti helminata, trajanja bolesti, izvorno stanje zdravlja. Od ranije postavljena dijagnoza specifične crv provalama, veće su šanse da se brzo osloboditi od parazita. To je razlog zašto je važno pravodobno dijagnosticirati stanje infestacije parazitima i obaviti sve faze liječenja.

Gotovo svaka opcija helminthiasis, posebno dugo teče, što uzrokuje značajne štete za ljudsko tijelo. Crv zarazu je razlog kašnjenja psiho-motornog razvoja kod djece bilo koje dobi, značajno smanjuje učinkovitost i životne rezerve kod odrasle osobe.

Bez obzira na dob osobe crv zarazu doprinosi opasnost od udisanja, smanjuje sposobnost imunološkog sustava da se odupre zaraznih i drugih bolesti, osim toga znatno je smanjena učinkovitost obavlja cijepljenje.

Čišćenje tijela od parazita u rijetkim slučajevima događa spontano, u većini slučajeva za to je potrebno specifično liječenje po određenoj shemi.

Što su paraziti

što su paraziti

Paraziti (oni crvi ili gliste) – to je široka skupina višestaničnih teško organizirati organizama koji su u stanju dugo postojati u aktivnom stanju u raznim uvjetima. Važna značajka je mogućnost postojanja unutar drugog živog organizma (čovjeka ili životinju), što je i dobio naziv "zarazu".

U današnje vrijeme poznat različite vrste parazita u ljudskom tijelu. Najčešći klasifikacija parazita u zavisnosti od njihove vanjske strukture i karakteristike životnog ciklusa.

S obzirom na biološke značajke svi paraziti su svrstani u 3 velike klase:

 • oblići (oni nematoda), na primjer, Trichinella, Ancylostoma, threadworm, Ascaris;
 • traka crvi (oni cestodes), na primjer, alveolar, Echinococcus, parazit širok, parazit bika, svinjske i kepec;
 • peraje (oni trematodes), na primjer, opisthorchis, Fasciola, Kloniranje.

Osim toga, kao i mnoge druge bolesti, parazitarne bolesti razlikuju se:

 • po težini;
 • na vodi sindrom, to jest, koji je sustav organa je oštećen u većoj mjeri;
 • po tome što imaju i karakter komplikacija;
 • za eventualne smrti bolesti.

Značajke parazita

Inscenacije razvoj

Za parazitske bolesti odlikuju brojne razlike, u svezi sa značajkama parazita i njihovim životnim ciklusom.

Broj odrasli paraziti u ljudskom tijelu ne raste, uz pretpostavku da nema nove zaraze. Za ostvarenje životnog ciklusa većine parazita potrebna promjena staništa (tijelo životinje, zemlja i ostale).

Za bilo koji parazit tipično inscenacije razvoja. Tijekom cijelog životnog ciklusa crvi prolazi kroz niz sukcesivno promjena stadija razvoja. Obično jaje parazit pretvara u lutka i dalje u odrasloj odraste. Povratni razvoj se ne događa, jaje ne može odmah ići u fazu odrasle jedinke.

U ljudski organizam, parazit prodire u jednoj fazi svog životnog ciklusa, a prema van – na drugi. Upravo ovaj trenutak je povezan contagionist praktične svih parazitskih bolesti u čovjeka. To jest, nemoguće zaraziti većinom parazitskih bolesti u izravnom kontaktu sa zaraženom osobom.

Mogući putevi prodiranja u organizam

S mnogim vrstama parazita čovjek može susresti bilo gdje – oni nisu vidljive golim okom. Većina će se vjerojatno sljedeće mogućnosti:

 • oralni put, to jest, kada neusklađenosti osobne higijene, koristi prljave ili termički neobrađenih namirnica;
 • percutaneous put, odnosno larve ili odrasle jedinke paraziti prodiru u ljudsko tijelo kroz oštećenja na koži, u dodiru s vodom ili tlom, uz sudjelovanje bloodsucking insekata.

Većina parazita, destruktivne i ljudsko tijelo, žive u njemu samo u odrasloj fazi, uglavnom unutar probavnog trakta. To je tzv crijevnih parazita (crvi). Oni, pak, u skladu s neke od mogućnosti su podijeljeni u 2 skupine.

Crijevni paraziti prvu grupu spadaju u ljudski organizam u obliku jaja. U probavnom traktu je njihova transformacija u odrasloj odraste. Kretanje takvih parazita (threadworm, parazit širok, svinjske i bika parazit) ograničeni samo na različitim odjelima probavnog trakta.

Predstavnici druge grupe (njihove larve ili jaja) čine znatno više dugotrajan i složen migracije iz raznih tkiva i organa ljudskog tijela. Tek nakon toga je formirana odraslog odraste parazit. Razumljivo je da se simptomi kao što parazitskih bolesti znatno više raznolika, kao i proces migracije povezan sa značajnim promjenama u tijelu čovjeka.

Paraziti, koji u fazi odraslog ili ličinke se nalaze izvan probavnog trakta zovu vrećaste. Ako u ljudskom tijelu parazit postoji samo u stadiju ličinke, onda čovjek za njega – je ekološki zastoja, napustiti koji crvi ne može.

Značajke životni ciklus parazita

Znati kako da biste dobili osloboditi od parazita u tijelu, potrebno je u opće pojmove predstavljati njihov životni ciklus. To znanje i pomažu spriječiti prodiranje parazita u ljudskom organizmu.

U skladu sa karakteristikama životnog ciklusa, sve gamad se dijele na:

 • geo parazita;
 • zarazna helminthiasis;
 • bio helminthiasis.

Za ostvarenje životnog ciklusa geo parazita (canes ad certamina provocabant, necator u) potrebno je da jaja određenom vremenskom razdoblju bili u tlu. Kasnije, u izravnom kontaktu s muljevito tlo, pijenje dovoljno dobro oprati povrća, preko prljavih ruku paraziti prodiru u ljudsko tijelo.

Kod zarazna parazita (threadworm, patuljasti parazit) svih fazi razvoja se javljaju samo u ljudskom tijelu, bez promjene okoliša. Samo ove vrste parazitskih bolesti se prenose direktno od osobe do osobe. Također je moguće, posebno u dječjoj dobi, slučajevi ponovne autothority, to jest od samog sebe kada neusklađenosti higijenskih pravila i vještina.

Najteži životni ciklus kod tzv Bioelements. Preduvjet za ostvarenje njihovog životnog ciklusa je dostupnost middleware domaćina. Osoba može biti kako za srednji, tako i konačna gospodar. Na primjer, kada ehinokokoza bolest čovjek oblikuje gospodar, a psi i mačke – konačna. U slučaju na vulputate tapeworm infectio, naprotiv, predstavnici goveda su srednje majstori, a čovjek konačan.

Simptomi parazita

Klinički znakovi parazita, s jedne strane, određuje uglavnom poraz ove ili one vlasti, s druge strane imaju zajedničke značajke koje omogućuju razlikovati akutni i kronični stadij parazitske bolesti.

Akutna faza parazitske bolesti odgovara migracijske faze u razvoju helminata. Ona se manifestira kao kliničkim znakovima kao što su alergijske i otrovne reakcije (ascariasis, schistosomiasis, fascioliasis, trichinosis).

Imunoloških komponenta ima značajan težine u razvoju akutne faze parasitosis, stvaraju određeni stereotipna kliničke slike i neko joj je sličnost s drugim imunoloških reakcijama neprenosive prirode – droge, alergijskog dermatitisa i drugih.

Skriveni razdoblje većini parasitosis je nekoliko tjedana, smanjuju i do 7-10 dana, kada je masivnim varijanti infekcije i otegnut kada niskog intenziteta.

Glavni simptomi parazitskih bolesti sljedeće:

 • povećanje tjelesne temperature – od nekvalitetan do vrlo visoke;
 • bolne senzacije u mišićima i zglobovima, različitog trajanja i intenziteta;
 • formiranje ožiljaka na cijeloj površini kože, različitih po veličini i intenzitetu, u pratnji kožnih svrbež;
 • dovoljno značajne oticanje kože i potkožnog tkiva, rjeđe – sluznica; najčešće tipične za trichinosisi, koji je dao bolest je karakteristična folk naziv "izvan zakona";
 • razvoj plućne bolesti sindrom, a to je noćni suhog kašlja, asthmatoid stanja, stvaranje upale pluća s migrantes leglo poraza;
 • razvoj abdominalne sindrom, koji se odlikuje umjerenim bolovima u trbuhu, tekućine stolicom bez primjese sluzi i krvi;
 • u teškim slučajevima došlo je oštećenje CNS i srca;
 • Znak crvi su promjene u perifernoj krvi: izražen leukocytosis i znatan eosinophilia (30-40%).

Pri liječenju se u fazi akutne faze sredstvo protiv parazita u ljudskom tijelu najbolje.

U fazi kronične faze parazitskih bolesti štetnog djelovanja akcija određuje izgled odraslog parazita. Negativan utjecaj na ljudski organizam zbog:

 • veliki otrovne i manje alergijske utjecajem;
 • mehanička oštećenja tkiva u području parasitism (na primjer, ehinokokoza bolest jetre);
 • apsorpciju hranjivih tvari, poremećajima metabolizma, razvojem anemija i cachexia;
 • teška anemija;
 • povećana razdražljivost i nervozu osobe;
 • moguće spajanje sekundarne infekcije i dysbiosis, teža struje drugih zaraznih i nezaraznih bolesti, kao i trudnoće.

Trajanje postojanja pojedinih parazita je različita – od nekoliko dana i tjedana (threadworm) prije mnogo godina. Nakon što je pretrpjela parazitske bolesti moguće ponovno zaraze, jer imunitet nije formirana. Tako jednokratna usluga čišćenja organizma od parazita ne štiti od ponovne epizode bolesti.

Liječenje od parazita

liječenje od parazita

Klasična medicinska terapija parasitosis sada je postigao izuzetan uspjeh. Uvođenje u kliničku praksu veze benzimidazole i imidazole je omogućilo uspješno liječiti mnoge vrste crvi.

Ovi lijekovi imaju širok raspon utjecaja, low-toxicus ako kratko svjesni tretmana za odrasle i djecu praktičniji u primjeni. Treba se pridržavati odgovarajuće dobi doze lijekova.

Kako očistiti organizam od određenog parazita, kakva shema liječenja odabrati i što je to preparat – odlučuje liječnik. Ne preporučuje se provoditi prevenciju crvi na osobnu inicijativu, jer se razvija ovisnost na administration, odnosno smanjuje njihov učinak.

Čišćenje od parazita

Kada parasitosis liječenje narodnih lijekova ne manje popularno od lijekova tradicionalne medicine. Zagovornici prirodnih sredstava terapije parazitskih bolesti naglaskom na sigurnost i univerzalnost takvih terapija. Postoji mnogo recepata narodne medicine, koja omogućuje vrlo učinkovito nositi s parazita u ljudskom tijelu. Najpoznatije su sljedeće mogućnosti riješili parazita u ljudskom tijelu:

 • korijander i sjemenke bundeve kao preventivno i ljekovito sredstvo protiv parazita;
 • alkohol tinktura na lisičarkama u kombinaciji s Bellamy gljivama;
 • čaj od borovih konusom;
 • tinktura od zelenih oraha.

Bilo narodnih lijekova od parazita moraju biti proizvedeni s poštovanjem ukamaćivanja i čistim rukama. Prije odabira jednog ili drugog recepta važno kako bi bili sigurni da osoba nema alergije na ulaze u sastav lijekova sastojke.

Kako se spasiti od parazita

kako se spasiti od parazita

To je istovremeno i lako i teško. Nekoliko jednostavnih pravila koja će vam pomoći smanjiti rizik od zaraze bilo kojim parazit:

 • temeljito pranje ruku;
 • pravilna navika korištenja individualne komplet posuđa;
 • pažljivo termički obraditi bilo koje meso i ribu, s oprezom koristiti sušeni i slani riblji i mesni Luda;
 • nositi kipućom vodom povrće i voće (nakon pranja pod tekućom vodom);
 • uvijek oprati ruke sapunom nakon druženja sa životinjama (čak i kućnim).

Zaraze parazitima u bilo kojoj dobi – problem je gadno, ali sasvim za jednokratnu upotrebu kada je rano započeo liječenje.