O najjednostavnijim parazitima i njihovom učinku na naše zdravlje

Najjednostavniji paraziti pojavili su se na planeti jako davno i praktički se nisu promijenili od svog pojavljivanja. Organizmi žive u vodi, tlu i zraku, postoji više od petnaest tisuća vrsta. Tijekom milijuna godina svog postojanja različite vrste su se prilagodile svom staništu i uvjetima, naučile preživjeti u bilo kojim uvjetima. To je postignuto zahvaljujući glavnom tipu postojanja - parazitizmu. Protozoe koje su postale paraziti postoje na račun svog domaćina. Veliki broj vrsta parazitizira na ljudskom tijelu, a takvo susjedstvo nije uvijek bezopasno.

Glavne značajke najjednostavnijih parazita

najjednostavniji ljudski parazit

Paraziti koji su okupirali ljudsko tijelo imaju primitivnu strukturu i vrlo složenu staničnu organizaciju. Veličina najjednostavnijeg organizma vrlo je mala, nemoguće je stanicu vidjeti golim okom. Kavez, male veličine, opremljen je najsofisticiranijim i najsloženijim mehanizmom. Sadrži sve potrebno za održavanje života i reprodukciju, neovisan je organizam. Jednostanični parazit uzrokuje ozbiljne poremećaje u funkcioniranju višestaničnog organizma u koji ulazi. To može biti bilo koja životinja, osoba. Zbog parazitskih sposobnosti, tijelo opstaje bilo gdje.

Značajke najjednostavnijih mikroorganizama su sljedeće karakteristike:

 • najjednostavniji se sastoji od jedne ćelije;
 • ima vrlo malu veličinu;
 • ima sustav kretanja;
 • ima sposobnost stvaranja cista u slučaju pogoršanja situacije i pojave prijetnje postojanju;
 • reprodukcija vrlo velikom brzinom.

Organi kretanja svojstveni su svakoj vrsti protozoa, ali imaju neke razlike. Postoje tri vrste uređaja: pseudopodi, cilije, flagele. Zahvaljujući tim prilagodbama, protozoe se aktivno kreću, kako u prirodnom okruženju, tako i u tijelu u kojem parazitiraju.

Sustav heterotrofnog hranjenja omogućuje najjednostavnijim organizmima da apsorbiraju anorganske komponente iz sustava domaćina.

Nekima je potreban kisik, drugima je sasvim dobro i bez njega. Kad se pojavi prijeteća situacija, mikroorganizam se odmah pretvara u cistu. U tom su stanju onoliko dugo koliko je potrebno dok se ne pojave povoljni uvjeti. U stanju ciste migriraju uz pomoć vjetra, vode, a prenose ih životinje. Zahvaljujući ovoj jedinstvenoj adaptivnoj sposobnosti, najjednostavniji paraziti nastavljaju živjeti na planetu dugi niz stoljeća. Organizmi se množe mitozom ili kopulacijom. Često dolazi do izmjene metoda uzgoja ovisno o trenutno staništu.

Budući da je jedna stanica, tijelo je potpuno neovisno i skladno radi: raste, reproducira se, hrani, diše i kreće se. U ljudskom tijelu paraziti mogu živjeti posvuda: u tkivima, limfi, krvi, unutarnjim organima. Uzrokuju protozoalne bolesti opasne po život i zdravlje.

Raznoliki protozojski paraziti

Postoje četiri klase najjednostavnijih mikroorganizama koji se razlikuju po načinu hranjenja, kretanja i razmnožavanja:

 • flagelate;
 • sporozoani;
 • sarkod;
 • cilijati.
najjednostavniji parazit lamblija

Flagelates imaju ovalno ili kruškoliko tijelo, opremljeno flagellama (otuda i naziv), može ih biti do osam. Ova klasa uključuje lamblije, lišmanije, trihomonade, tripanosome. Premještaju se uz pomoć flagela; gotovi prehrambeni proizvodi apsorbiraju se kroz membranu, upijajući cijelu površinu. Protozoe ove klase razmnožavaju se dijeljenjem. Žive u ogromnim kolonijama od nekoliko tisuća jedinki.

Sporozoani imaju vrlo težak put razvoja. Prvo, oni ulaze u krv osobe i prenose se kroz tijelo, talože se u jetri. Ovdje se protozoe množe i uništavaju crvena krvna zrnca. Nakon što organizmi ponovno uđu u krv domaćina, stanice sazrijevaju i tvore spore. Takav ciklički život u malarijskom plazmodiju, Toxoplasma Gondia.

Cilijati se kreću uz pomoć cilija. Sastavljen od dvije jezgre, složen sustav radi vrlo dobro. Jedna jezgra odgovorna je za održavanje života i rad važnih sustava, a druga za reprodukciju. Dijeljenje stanica događa se svakodnevno, kod nekih predstavnika nekoliko puta dnevno. Do hranjenja dolazi uz pomoć pokretnih cilija koje vode hranu u otvor za usta. Sarkodovi nemaju stabilan oblik. Modificirani su zbog transformacije pseudopoda. Reprodukcija se odvija podjelom. Glavni predstavnik klase je amena dizenterija.

Koje su glavne bolesti uzrokovane protozoama

Paraziti nastavljaju aktivno postojati zbog svoje sposobnosti života bez kisika. Samo mali postotak protozoa treba kisik. Jednomstanični organizmi jednom u ljudskom tijelu mogu uzrokovati takve bolesti:

 1. Malarija. Prevalencija malarije u afričkim zemljama i južnoazijskim državama i dalje je velika. Glavni simptomi bolesti su napadaji, bolovi u zglobovima, anemija. Razvijeni su lijekovi za borbu protiv malarije, ali u slučaju da je bolest usredotočena daleko od medicinske njege, smrt se nastavlja događati i danas.
 2. Amebijaza. Amerska dizenterija uzrokuje ovu bolest. Bolest se može razviti u jetri ili crijevima. Nakon kratkog vremena nakon infekcije pojavljuju se simptomi bolesti: bolovi u trbuhu, gubitak snage, niska temperatura, proljev pomiješan s krvlju i sluzi.
 3. Giardiasis. Javlja se kada lamblije, predstavnici klase flagelata, uđu u tijelo. Neugodni simptomi iz probavnog trakta izazivaju veliku zabrinutost pacijenta. Postoje kvarovi žučnog mjehura, crijeva, poremećaji spavanja i nedostatak apetita.
 4. Leishmaniasis. Prilikom infekcije pojavljuju se čirevi na koži. Bolest karakterizira groznica, anemija i impotencija. S porazom dišnog sustava često se događa smrtonosni ishod.
 5. TrihomonijazaBolest uzrokuje Trichomonas, najjednostavnija klasa flagelata. Kod muškaraca i žena bolest prolazi s različitim simptomima. Genitourinarni sustav pati, muškarci možda uopće nemaju simptome, a žene pokazuju bolove tijekom spolnog odnosa i tijekom mokrenja, svrbež, peckanje u genitalnom području.
 6. Balantidijaza. Bolest uzrokuju paraziti klase cilijata. Kada se zarazi balantidijom, pacijentova tjelesna temperatura raste, pojavljuju se simptomi opijenosti. Bolest se nastavlja s naizmjeničnim razdobljima remisije i pogoršanja. Komplikacije bolesti su peritonitis i perforacija crijeva.
 7. Toksoplamoza. Bolest uzrokuje parazit iz skupine sporozoana. Kada je ljudsko tijelo pogođeno ovim parazitom, bilježe se kvarovi živčanog sustava, povećavaju se jetra i slezena. Bolest je posebno opasna za trudnicu, jer će u tom slučaju beba imati ozbiljna oštećenja mnogih vitalnih organa.
 8. Bolest spavanja javlja se u afričkim zemljama. Vjeruje se da je muha tsetse prijenosnik infekcije. Glavni simptomi bolesti su groznica, bolovi u glavi i zglobovima. Postupno se stanje pogoršava: osoba gubi kontakt sa stvarnim svijetom, pati od slabe koordinacije pokreta, problema sa spavanjem.
 9. Chagasov sindrom. Bolest je uzrokovana jednostaničnom klasom flagelata. Tripanosom uzrokuje sljedeće primarne simptome: groznicu, svrbež i oticanje na mjestu ugriza, jaku glavobolju i upalu limfnih čvorova. Postupno akutno razdoblje prolazi, a nakon nekoliko mjeseci proširuju se neki unutarnji organi: srce, jednjak, debelo crijevo.

S obzirom na činjenicu da moderni ljudi puno putuju, povećava se vjerojatnost zaraze egzotičnim bolestima uzrokovanim jednostaničnim parazitima.

Mogućnosti jednostanične infekcije parazitima

Parazit može prodrijeti u ljudsko tijelo kroz kožu, usta ili genitalije. Četiri su najčešće vrste infekcije:

 1. Metoda zaraze kontaktom i kućanstvom - u ovom slučaju najjednostavniji organizmi prodiru kao posljedica kršenja sanitarnih i higijenskih standarda. Do infekcije dolazi uz pomoć cista, korištenja prljave vode, korištenja tuđih sredstava za osobnu higijenu, tretiranje ruku prljavom, sumnjive kvalitete vode.
 2. Fekalno-oralna metoda infekcije opaža se kada protozoe oslobođene iz tijela dođu do novog domaćina prljavim rukama ili hranom. Možete se zaraziti loše opranim biljnim proizvodima, prljavim rukama ili od kućnih ljubimaca.
 3. Kroz kontaminiranu hranu - to se događa kada se jede meso divljih životinja, nedovoljno termički obrađeno meso domaćih životinja, mliječni proizvodi kupljeni na spontanim tržnicama ili riječna riba iz zagađenih vodenih izvora.
 4. Prijenosna metoda infekcije javlja se kada se patogen prenosi ugrizom, kao što se događa pri ugrizu zaraženih insekata.

Postoje i druge mogućnosti prijenosa infekcije, u pravilu je to prodor parazita s trudnice na njezino nerođeno dijete, putem kontakta s infekcijama krvi i kao posljedica spolnog odnosa. Infekcija protozojskim parazitima posebno je opasna za dječji organizam. Simptomi kod beba slični su mnogim bolestima, pa bi roditelji trebali biti jako oprezni da ne propuste strašnu bolest. Djeca se žale na glavobolje, spavaju i loše jedu, brzo se umore i imaju simptome poremećaja prehrane.

glavobolja u djeteta s protozojskim parazitima

Preventivne mjere protiv infekcije jednostaničnim protozoama

Kako bi se rizik infekcije protozoama sveo na minimum, potrebno je pridržavati se svih sanitarnih i higijenskih pravila. O osobi ovisi vlastita sigurnost u većoj mjeri. Da biste spriječili vjerojatnost infekcije, morate slijediti ova pravila:

 • tijekom pripreme mesa, ribe ili mliječnih proizvoda, imperativ je pridržavati se pravila toplinske obrade, kupnja ovih proizvoda zahtijeva posebnu pozornost, moraju se kupiti na posebno određenim mjestima, nakon što sanitarne službe provjere i izdaju certifikat kvalitete ;
 • svu biljnu hranu treba oprati vrlo temeljito, preporuča se preliti kipućom vodom;
 • ako se pojave neugodni i čudni simptomi koji ukazuju na infekciju jednostaničnim nametnicima, morate posjetiti liječnika i, ako se dijagnoza potvrdi, trebate se odmah liječiti;
 • važno je biti selektivan u spolnom odnosu i imati odnos s jednim spolnim partnerom; u slučaju upitnog spolnog odnosa potrebno je koristiti kondom;
 • kako biste isključili infekciju ubodom insekata, trebali biste pouzdano zaštititi sobu mrežama protiv komaraca, nanijeti sprejeve i masti protiv komaraca.

Postoji popis namirnica koje su štetne za protozoe: češnjak, luk, đumbir, mrkva i zeleni čaj. Neka jela suzbijaju razvoj najjednostavnijih nametnika i sprječavaju njihovo razmnožavanje: riža i biserni ječam, suho voće i pečene jabuke. Istodobno, slatku hranu i hranu sa škrobom treba isključiti. Puno ovisi i o ljudskom imunitetu, stoga je potrebno povećati otpornost tijela. Očvršćivanje, pravilna prehrana, poštivanje rutine rada i odmora pomoći će ojačati obranu tijela.