Helminti u tijelu: glavni znakovi njihove prisutnosti

Helminti su parazitski crvi i njihove ličinke koji mogu zaraziti različita tkiva u ljudskom tijelu i ostati tamo dosta dugo, nastavljajući se umnožavati i trujući tijelo proizvodima svoje vitalne aktivnosti. Prisutnost parazita uzrokuje opsežnu opijenost tijela. Njihova prisutnost može se utvrditi brojnim znakovima, o kojima ćemo dalje govoriti.

Određivanje prisutnosti parazita radom probavnog sustava

Ljudski probavni sustav nužno reagira na prisutnost parazita u njegovom tijelu. To je posebno izraženo kada u crijevima postoji dovoljno velik broj helminta. Sljedeći simptomi mogu ukazivati na to:

 • svakodnevni problemi sa stolicom poput proljeva praćenog zatvorom. Takve manifestacije mogu ukazivati na početak razvoja crijevne opstrukcije;
 • redoviti napadi mučnine i povraćanja bez vidljivog razloga;
 • bolna, a ponekad i jaka bol u trbuhu, u većini slučajeva lokalizirana u pupku;
 • osjećaj nelagode, a ponekad i bol u desnom hipohondriju, koji se može pogoršati nakon jela;
 • česti slučajevi nadutosti, ili, obrnuto, poteškoće u izlasku plinova, što izaziva nadutost.

Na intenzitet simptoma utječe vrsta helminta prisutnih u ljudskom tijelu, kao i količina otrova koji oslobađaju. Simptomi helminthiasis posebno su izraženi u razdoblju aktivne reprodukcije parazita u tijelu. Otrovi koji se oslobađaju tijekom života crva prodiru u crijevno tkivo, što nema najpozitivniji učinak na njihovu peristaltiku. Osim toga, uporni proljev dovodi do oslabljene apsorpcije hranjivih tvari. U tom se slučaju u izmetu mogu pojaviti nečistoće žuči i sluzi.

No, glavna opasnost od crijevne invazije je ta što prisutnost parazita u crijevima može izazvati njegovu opstrukciju. A to pak uzrokuje jake bolove u trbuhu i pojavu teških komplikacija.

Kako radom mozga i živčanog sustava utvrditi prisutnost helminta?

glavobolje s parazitima u tijelu

Ljudski mozak i njegov živčani sustav također mogu izvijestiti da paraziti u tijelu obavljaju svoj prljavi posao. Štoviše, takvi se simptomi mogu nazvati opasnima, jer osoba ne povezuje uvijek fenomene poput, na primjer, vrtoglavice ili kroničnog umora, s helminthiasisom, pripisujući to drugim bolestima. I uzalud, jer razlog za polaganje testa za list jaja može biti:

 • jake glavobolje koje traju nekoliko dana i slične su migrenama;
 • povećana tjelesna temperatura, koja ponekad doseže prilično visoke razine;
 • tupa ili intenzivna bol u mišićima, jača noću ili nakon fizičkog napora;
 • osjećaj stalnog umora, izazvan nedostatkom korisnih elemenata u tragovima;
 • redoviti poremećaji spavanja, koji uključuju nesanicu i noćne more;
 • problemi s moždanom aktivnošću, izazvani smanjenjem koncentracije;
 • česti napadi razdražljivosti bez vidljivog razloga;
 • jutarnja slabost koja se pojavljuje čak i nakon dobrog sna.

Ljudi takve simptome često pripisuju uobičajenom nedostatku vitamina ili vegetativno-vaskularnoj distoniji. Iz tog razloga, ako imate jedan ili više znakova upozorenja, preporuča se konzultirati liječnika radi pregleda na prisutnost helminta.

Alergije i drugi znakovi prisutnosti parazita u tijelu

Osim gore opisanih alarmantnih simptoma, osoba zaražena helmintima može razviti i druge znakove, na primjer, alergije. To je zbog činjenice da paraziti u tijelu proizvode otrovne tvari zbog kojih percipiraju vlastite proteine kao strane elemente i bore se s njima. To dovodi do povećanja broja leukocita u krvi, što pak izaziva osip, svrbež kože. Ponekad pacijenta s helminthiasisom mogu mučiti druge manifestacije alergija - curenje iz nosa, kašalj, suzenje. Neki pacijenti imaju probleme poput gubitka kose, lomljivih noktiju i ispucalih stopala. U takvim slučajevima oporavak je moguć tek nakon potpunog uklanjanja parazita iz tijela.

Nedostatak vitamina i hranjivih tvari u tijelu, izazvan prisutnošću helminta, može uzrokovati razvoj nekih upalnih procesa. U pravilu utječu na nosnu šupljinu i pojavljuju se kao sinusitis, rinitis, sinusitis. U nekim slučajevima moguć je razvoj stomatitisa.

Helminti mogu izazvati komplikacije u genitalnom području. Ovaj problem, kao posljedica helmintičke invazije, obično se javlja kod žena i djevojčica. Djelovanje parazita može dovesti do razvoja vaginoze, vaginalne disbioze, kao i upalnog procesa u području dodataka. U većini slučajeva oštećenje genitalija prati poremećaj aktivnosti gastrointestinalnog trakta, osobito napadi mučnine i povraćanja, proljev. Postoji mišljenje da škrgutanje zubima noću također može biti jedan od znakova helminthiasis.

Na temelju navedenog treba shvatiti da ako alergijske reakcije potraju nakon uzimanja antihistaminika, treba razmišljati o razvoju pseudo-bolesti, u ovom slučaju uzrokovane štetnim učincima parazitskih crva.

Mogući načini infekcije helminthiasisom

načini zaraze parazitima

Jajima helminta možete se zaraziti:

 • u slučaju bliskog kontakta s divljim i domaćim životinjama;
 • u slučaju konzumiranja određenih vrsta mesa koje nisu podvrgnute odgovarajućoj toplinskoj obradi;
 • kao posljedica konzumiranja sirove ili nedovoljno slane ribe, kavijara, školjki;
 • u slučaju nepoštivanja osnovnih higijenskih pravila nakon dodira sa tlom;
 • nakon kupanja u nedovoljno čistim otvorenim vodenim tijelima, osobito ako im je kućni ljubimac dopušten pristup;
 • kroz kućanske predmete, osobito ako su bili na zemlji;
 • kroz prljave ruke.

Glavna mjera prevencije helminthiasis je uklanjanje gore navedenih izazivačkih čimbenika. Poštujte osnovna higijenska pravila, operite povrće i voće, pravilno skuhajte ribu i meso te se obratite liječniku u slučaju alarmantnih simptoma. Samo se tako možete zaštititi od ove neugodne i prilično opasne bolesti.