Fotografije crva u ljudskom tijelu (simptomi i opis)

Crvi u ljudskom tijelu

Ova bića napadaju ljude i životinje, zaraza se lako prenosi jedni drugima kontaminiranom hranom, vodom i prljavim rukama. Pravila prevencije i pažljivo pridržavanje osobne higijene pomoći će spriječiti pojavu parazita u tijelu, ali čak ni ove mjere ne jamče stopostotnu zaštitu. Helminti koji naseljavaju ljudsko tijelo mogu živjeti u raznim organima, razlikuju se po izgledu, veličini i stupnju štete po ljude.

Paraziti u ljudskom tijelu

Koliko je situacija kada osoba godinama odlazi liječniku i ne može se riješiti alergija, liječi astmu, pije hipoglikemijske lijekove i sve je beskorisno? Svatko od nas ima takve poznanike koji su potrošili ogromne svote na liječenje raznih bolesti, a nisu dobili nikakav rezultat.

Samo u rijetkim slučajevima, kada se liječnik pokaže ili vrlo pametnim ili vrlo odgovornim, usmjeri takvog pacijenta na rutinsku analizu izmeta, a zatim . . . Tada se u ljudskom tijelu pronađu paraziti koji uzrokuju desetke bolesti, a s kojima tijekom liječenjanitko se ne bori s tim patologijama.

Suprotno uvriježenom mišljenju, crvi ne moraju nužno "propisivati" u crijevima i mogu se otkriti banalnom analizom izmeta. Mnogi paraziti uspijevaju u plućima, srcu, mišićima, čak i mozgu i očima.

Dobro poznata malarija, koja je jednom bila poražena, ponovno se vratila i ovo je najopasnija parazitska bolest prema stručnjacima SZO-a. Malarija plazmodijuma živi isključivo u krvi i neće svaki liječnik moći prepoznati ovu bolest s dovoljnom sigurnošću.

Kako paraziti ulaze u ljudsko tijelo

U ljudsko tijelo ulaze na različite načine, najčešće je to zbog upotrebe kontaminirane vode i hrane.

Jajašca pinworma ostaju održiva do 6 mjeseci i ulaze u tijelo kroz igračke, tepihe, donje rublje i pastele. Jaja Ascaris ulaze u nas kroz loše oprano povrće i voće. Šiš ćevap ili domaća slanina 95% je jamstvo infekcije trihinozom.

Paraziti ulaze u nas ubodima insekata prilikom plivanja u slatkovodnim rezervoarima, kroz zrak, prašinom, koja je nositelj jajašaca.

Slana riba, narezana riba ili kavijar uzrok su infekcije trakavicom koja može biti dugačka i do 12 metara, a u vašem tijelu može živjeti i do 25 godina. Slučajevi zaraze parazitima u dojenčadi učestali su u maternici. Psi i mačke vlažnim dahom mogu raspršiti jaja parazita na udaljenosti do 5 metara.

Možete se zaraziti prljavim rukama, ne samo vlastitim, već i prodavačima, kuharima, konobarima, jajima nametnika koja putuju novcem i rukohvatima javnog prijevoza. Visoka koncentracija parazitskih jaja primjećuje se u hrani poput: slanine, dimljene kobasice, šunke, kobasica, svinjetine bilo kojeg oblika, govedine, piletine, janjetine, pa čak i pileća jaja njima su vrlo često zaražena.

Epidemiolozi širom svijeta pokušavaju se boriti protiv ove pošasti. Na primjer, u SAD-u se radi provjere helmintioze uništava 1 svinjski trup na svakih tisuću. To zbraja višemilijunske gubitke, ali drugačije ne može biti.

Ne postoje apsolutno pouzdane metode dezinfekcije mesa, a uobičajena kulinarska obrada ne uništava ličinke. Ne možete si garantirati čistoću hrane kuhanjem ili prženjem mesa, ogroman broj ličinki parazita i dalje ulazi u vaše tijelo.

U kojim organima osobe mogu živjeti paraziti

Paraziti crva podijeljeni su u dvije kategorije koje odgovaraju mjestu aktivnosti u tijelu davatelja:

  • šupljina: crvi koji žive u različitim dijelovima gastrointestinalnog trakta. Postoji oko 100 vrsta crijevnih parazita, a za svaki odjeljak crijeva postoji nekoliko desetaka vrsta. Tanko crijevo spremno prihvaća okruglu glitu, antilostomiju, široku trakavicu i drugu rjeđu "braću". Tanko crijevo "dijelit će životni prostor" s glistama, patuljastom trakavicom i drugima. Medicinska literatura opisuje slučajeve kada je jedna osoba istodobno bila zaražena s nekoliko vrsta parazita;
  • tkivo:crvi lokalizirani u organima, tkivima, pa čak i u krvi. Suvremena medicina uspješno se nosi s paragonimijazom (pluća), cisticerkozom (mozak), ehinokokozom (jetra) i filarijazom (limfne žile). Neke ličinke crva kreću se tijelom kroz krvožilni sustav i nasumce se vežu za bilo koji organ. Ako se unese mnogo jajašaca, cijelo tijelo može biti zaraženo.
Pinworms

Pinworms - kako izgledaju u ljudskom tijelu (Fotografija crva)

Pinwormsjedan su od najčešćih ljudskih parazita, a to su okrugli crvi (nematode). Infekcije pinwormom najčešće su kod djece, ali i kod odraslih.

Pinworm je bijeli, mali i okrugli parazit. Pojedinci ženke imaju dimenzije: 8-13 mm duljine, 0, 5 mm debljine, duguljastog oblika i ravnog repa, zašiljenog na kraju.

Ova značajka repa ženskog parazita objašnjava njegovo ime - "pinworm", od riječi "oštar". Mužjak je mnogo manji: duljina mu je 2-5 mm, debljina je 0, 2 mm, rep je zakrivljen, za razliku od ženke pinworma.

Ljudska zaraza pinwormima naziva se enterobijaza, a javlja se uglavnom kada se ne poštuju pravila osobne higijene (nedovoljno pranje ruku). Uglavnom pinworms žive u tankom i gornjem debelom crijevu, ali u nekim slučajevima mogu i migrirati u druge organe i organske sustave.

Svrbež u analnom području znak je pinworma

Ženka helminta, koja je oralnim putem ušla u ljudsko tijelo i sparila se s muškim predstavnikom nematode, migrira u debelo crijevo, gdje dobiva potrebne hranjive sastojke za vitalnu aktivnost i sazrijevanje jajašaca iz neprobavljenih ostataka hrane.

Nakon 4 tjedna ženka pinworma počinje migrirati u rektum brzinom od 12 cm na sat, puzi iz anusa i polaže oko 5000-15000 jajašaca u perianalnu regiju, koja nakon 4-6 sati potpuno sazriju i spremna su za daljnji životni ciklus. . .

Ovaj proces može biti popraćen svrbežom koji zaraženu osobu potakne da ogrebe anus i tako pridonese daljnjem širenju parazita koji ulaze u hranu ispod noktiju u ruke drugih ljudi (posebno za djecu koja su u vrlo bliskom međusobnom kontaktui ne uvijek poštujući pravila osobne higijene).

Infekcija pinwormom događa se od osobe do osobe, kroz prašinu s jajima parazita, predmete koje je pacijent dodirnuo. Jajašje pinworma u hranu mogu nositi i žohari i muhe.

Također jaja ostaju na posteljini, odjeći, krevetu, što objašnjava njihovo brzo širenje. S obzirom na činjenicu da je životni ciklus crva vrlo prolazan, a infekcija se javlja od osobe do osobe, prilično je teško riješiti se nametnika, budući da se uz uzimanje anthelmintičkih lijekova moraju obraditi i osobne stvari pacijenta, kao i njegova izolacija od ostalih nositelja nematode.

Ascaris

Ascaris - kako izgledaju u ljudskom tijelu (Fotografija crva)

Ascarisje veliki vretenasti parazit crveno-žute boje, koji u odrasloj dobi doseže 40 cm (ženke) i 15-25 cm (mužjaci). Bez vakuumskih čaša ili drugih uređaja za pričvršćivanje, okrugla glista se može samostalno kretati prema masama hrane. Jajašca koja je položio ženski parazit izlučuju se izmetom.

Infekcija askariozom događa se kada se zrela jajašca progutaju vodom ili neopranim povrćem i voćem koje imaju čestice tla. Nakon što jajašca uđu u crijeva, iz njih izlaze zrele ličinke.

Zatim, prodirući u crijevnu stijenku, krvlju stižu do srca i odatle ulaze u pluća. Kroz plućne alveole, ličinka okruglog crva kroz respiratorni trakt ponovno ulazi u usnu šupljinu.

U crijevnoj fazi svog postojanja, okrugli crvi, obdareni sposobnošću spiralnih pokreta, mogu prodrijeti i u najuže otvore. Ova značajka parazita često dovodi do razvoja prilično ozbiljnih komplikacija (opstruktivna žutica ili pankreatitis)

Nakon ponovnog gutanja, parazit dospijeva u tanko crijevo gdje se razvija u odraslu osobu. Crv živi 12 mjeseci, a zatim umire i izlučuje se zajedno s izmetom. U crijevima jednog domaćina može živjeti i jedna i nekoliko stotina jedinki.

Alergeni koje luče ascaris mogu izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Veliki broj odraslih može uzrokovati začepljenje crijeva, a crvi koji uđu u respiratorni trakt ponekad uzrokuju gušenje.

Dijete sa sumnjom na helmintičku invaziju na pregled kod liječnika

Vlasoglava - kako izgledaju u ljudskom tijelu

Vlasoglavačešće se nalaze u južnim krajevima, jer jaja ovog crva vole toplinu. Većina infekcija javlja se u ruralnim područjima. Jaja bičara žive u tlu.

Invazija se događa rukama, kontaminiranim česticama tla, loše opranim povrćem i voćem. Kao rezultat infekcije javlja se bolest - trihocefaloza. Vlasoglav parazitira u crijevima. Ovaj crv uzrokuje anemiju, jer se hrani ljudskom krvlju, i jake bolove u trbuhu.

Da bi se dijagnosticirala trihocefaloza, posebnim se uređajem (sigmoidoskopija) pregledavaju rektum i sigmoidno debelo crijevo. Dakle, otkrivaju se nakupine parazita u crijevima. Liječenje invazije je dugoročno, jer su jajašca bičera zaštićena gustom ljuskom.

Jajašca parazita izlučuju se izmetom, ali su vrlo mala i ne mogu se uvijek vidjeti čak ni pod mikroskopom. Samo vrlo jakom invazijom moguće je otkriti jajašca u analizi izmeta. Imaju oblik bačve i imaju smeđkasto žutu boju.

Na obje strane jaja nalaze se rupe. Kako crvi izgledaju u fecesu? Vrlo ih je teško naći žive u izmetu, jer bičevi ne mogu dugo živjeti izvan ljudskog tijela. Samo se anthelmintičkom terapijom može vidjeti u fecesu mrtvih bijelih crva.

Jetrena metilja - kako to izgleda u ljudskom tijelu

Parazit koji uzrokuje opisthorchiasis je ravna glista koja doseže duljinu od 7-20 mm.

U akutnoj fazi helmintijaze, pacijent ima bol u gornjem dijelu trbuha, tjelesna temperatura raste, razvija se mučnina, mogući su bolovi u mišićima, proljev i kožni osip. Ličinke parazita počinju se razvijati nakon što jaja uđu u slatku vodu (od puževa koji su ih progutali). Tada prodiru u tijelo ribe (šaran, karaš, deverika, žohar).

Ljudska infekcija događa se kada se jede kontaminirano riblje meso koje nije prošlo dovoljnu toplinsku obradu. Ličinka jetrene metilje iz tankog crijeva prodire u žučne kanale i u žučni mjehur, fiksirajući se tamo uz pomoć dvije vakuumske čaše.

Kronični tijek opisthorhijaze očituje se simptomima hepatitisa, upalom žučnih kanala, kolecistitisom, smetnjama u probavnom traktu, živčanim poremećajima, slabošću i povećanim umorom. Parazit dovodi do razvoja nepovratnih promjena, pa čak i nakon izgona pacijent ne prolazi kronične upalne procese i funkcionalne poremećaje.

Trihinela

Trichinella - kako to izgleda u ljudskom tijelu (Fotografija crva)

Uzročnik trihineloze je mali okrugli helmint koji doseže duljinu od 2-5 mm. Do zaraze dolazi kada se jede loše pečeno meso (svinjetina, meso medvjeda, divlje svinje). Prodirući u crijeva, ličinka parazita sazrijeva do stanja spolno zrele jedinke za 3-4 dana.

Crv traje 40 dana, nakon čega parazit umire. Probijanjem crijevne stijenke ličinke ulaze u krvotok i prenose se u sve organe ljudskog tijela, smještajući se u mišiće. U tom su slučaju najčešće zahvaćeni respiratorni i facijalni mišići, kao i mišići fleksori udova.

Prvih dana nakon invazije, pacijenti se žale na bolove u trbuhu.

Zatim, nakon otprilike 2 tjedna, tjelesna temperatura poraste na 39-40 C, na koži se pojave svrbežni osipi, razvijaju se bolovi u mišićima i lice natekne.

Tijekom tog razdoblja, u slučaju masovne infekcije, postoji značajan rizik od smrti. Nakon otprilike mjesec dana oporavlja se. Parazit se inkapsulira u spiralnom obliku, nakon čega umire u roku od dvije godine.

Široka vrpca

Široka vrpca - kako to izgleda u ljudskom tijelu

Ovo je jedan od najvećih helminta, koji doseže duljinu od 10-20 metara. Bolest koju uzrokuje ovaj parazit naziva se difilobotrijaza. Razvojni ciklus crva započinje slatkovodnom ribom ili rakovima.

Došavši do tankog crijeva, parazit se pričvršćuje na svoj zid i raste spolno zreloj jedinki u roku od 20-25 dana.

Ličinka ulazi u ljudsko tijelo, koje je konačni vlasnik široke trakavice, zajedno s jajima ili zaraženim ribljim fileima.

Difilobotrijaza se javlja u pozadini poremećaja probavnog trakta i anemije s nedostatkom B12.

Ehinokok - kako izgleda u ljudskom tijelu

Za ovog parazita osoba je srednji domaćin. Crv parazitira na ljudskom tijelu u obliku Finaca. Konačni vlasnik ehinokoka je vuk, pas ili mačka.

Infekcija se javlja prehrambeno putem kontakta sa životinjama i s objektima okoliša zasijanim jajima Echinococcus. Nakon ulaska u crijeva, iz njih se razvijaju onkosfere (ličinke sa šest kuka). Iz crijeva ulaze u krvotok i prenose se cijelim tijelom.

Omiljena parazitska mjesta crva su jetra i pluća. Smještanjem u tim organima, ličinka se pretvara u Fina (ehinokokna cista), koji, postupno povećavajući veličinu, počinje uništavati obližnja tkiva.

Ehinokokozu se često dijagnosticira kao tumor dobroćudnog ili zloćudnog podrijetla. Uz mehanički stres (kompresija organa i krvnih žila), ponekad se dogodi i puknuće ehinokokne ciste. Ovo stanje može prouzročiti toksični šok ili stvaranje više novih cista.

Alveokoke

Alveokokus - kako to izgleda u ljudskom tijelu

Ovaj parazit, koji se smatra vrstom ehinokoka, uzročnik je jedne od najopasnijih helmintijaza (alveokokoza), koja je po težini slična cirozi i raku jetre. Infekcija se događa kada onkosfere (jajašca sa zrelim ličinkama) uđu u crijevo.

Ovaj parazit, koji se smatra vrstom ehinokoka, uzročnik je jedne od najopasnijih helmintijaza (alveokokoza)

Ondje embrij izlazi iz jajašca i prodirući u crijevne zidove ulazi u krvotok. Dalje, protokom krvi, parazit se širi u sva tkiva i organe tijela (najčešće je lokaliziran u jetri). Tamo započinje glavni stupanj razvoja u ličinkama (nastaje višekomorni mjehurić, stvara se laurocista).

Svaka komora sadrži embrionalnu glavu parazita, koja se nastavlja postupno razvijati. Laurociste su vrlo agresivne formacije koje neprestano rastu zbog povećavanja mjehurića, a također imaju sposobnost urastanja u jetru, poput metastaza raka.

Obližnja tkiva prolaze kroz nekrotične promjene uslijed poremećaja krvnih žila. Širući se na obližnje strukture, alveokokus tvori fibrozne čvorove s inkluzijama višesmernih mjehurića. Ovo stanje može trajati nekoliko godina, pa stoga zahtijeva obveznu kiruršku intervenciju.

Schistosoma

Schistosoma - kako to izgleda u ljudskom tijelu

Schistosoma - metilj, spada u klasu trematoda, ovisno o vrsti, uzrokuje razne schistosomiaze. To je ravni dvodomni helmint, koji doseže 4-20 milimetara duljine i 0, 25 mm širine. Tijelo shistosoma opremljeno je s 2 sisaljke - oralnom i trbušnom, nalaze se blizu jedna drugoj. Ženski šistosomi duži su i tanji od muških. Na tijelu mužjaka nalazi se uzdužni žlijeb, uz njegovu pomoć drži ženku. Jaja su im promjera 0, 1 mm, ovalnog oblika, na površini jednog od stupova nalazi se veliki trn.

Ljudski crvi šistosoma odabiru ljude kao konačnog domaćina, u svojim tijelima parazitiraju u malim venama debelog crijeva, trbušne šupljine, maternice i mokraćnog mjehura. Crvi se hrane krvlju, djelomično apsorbiraju hranjive sastojke kroz kutikulu. Jajašca šistosoma prevoze se u crijeva i mjehur, gdje sazrijevaju i izlučuju se zajedno s izmetom ili mokraćom. U slatkovodnim vodama iz jajašaca izlazi ličinka - miracidium, čiji su posredni domaćini mekušci. U tijelu mekušca metacercariae se razvijaju u cercariae za 4-8 tjedana.

Svinjska trakavica

Svinjska trakavica - kako to izgleda u ljudskom tijelu

Svinjska trakavica, poput goveđe trakavice, na svom tijelu ima 4 sisa, ali uz to, tijelo helminta također je opremljeno dvostrukim rubom kuka. Strobila doseže dva do tri metra duljine. Svinjska trakavica ima trokraki jajnik, sa svake strane maternica ima od 7 do 12 grana. Karakteristična značajka ovog helminta je sposobnost puzanja segmenata iz anusa. Nakon izlaska van, njihova ljuska postaje suha i puca, pa jajašca helminta ulaze u vanjsku okolinu. Privremeni vlasnik trakavice mogu biti svinje i ljudi.

Glavni domaćin je čovjek. Crijevni paraziti u ljudi uključuju svinjsku trakavicu, helmint se nalazi u crijevima pacijenta, gdje polaže jaja. Infekcija se javlja kod jedenja invazivnog mesa.

Kojeg liječnika trebam kontaktirati ako je zaražen crvima

Ako se sumnja na infekciju crvima, potrebno je kontaktirati liječnika zarazne bolesti, helmintologaDijete na recepciji kod helmintologaili parazitologa. Stručnjak za zarazne bolesti može se kontaktirati radi zaraze bilo kojim parazitskim crvima ili protozoima.

Helmintologu se može obratiti samo ako se sumnja na infekciju parazitskim crvima (pinworms, roundworms, whipworm, opisthorchiasis, itd. ).

Parazitologu se može obratiti u slučajevima sumnje na zarazu protozoama - lamblijom, toksoplazmom i amebom.

Osim toga, ako je parazit lokaliziran ne u lumenu crijeva ili želuca, već u drugim organima (na primjer, plućima, jetri), tada možete kontaktirati stručnjaka koji se bavi dijagnozom i liječenjem bolesti ovog organa. To je, na primjer, s opisthorchiasisom, također se možete obratiti gastroenterologu ili hepatologu, a kod ehinokokoze - pulmologu.